Vuistregels voor webschrijven

Vuistregels voor webschrijven

Scanbaar schrijven

Schrijven voor internet betekent vooral dat een tekst makkelijk scanbaar moet zijn. Als bezoeker besluit je na 1 blik op de pagina of je gaat doorlezen of niet. Je scant de kop, de tussenkopjes, de intro.

Schrijven is schrappen 

Omdat jij haast hebt, maak ik mijn alinea’s niet te lang. Ik schrap overbodige woorden en ik vermijd de lijdende vorm.

Tussenkopjes

Het vetgedrukte woord boven deze alinea heet een tussenkopje. Deze kopjes geven weer waar de alinea’s over gaan. Als je alleen tussenkopjes leest, snap je al ongeveer wat je op deze pagina kunt verwachten.

Keywords

Keywords zijn de belangrijkste woorden op een pagina. Het zijn de zoektermen die bezoekers intikken als ze jouw informatie zoeken. Keywords plaats ik op belangrijke plekken in je tekst, zoals je paginatitel, intro en tussenkopjes. En ik gebruik hier en daar wat synoniemen voor deze zoekwoorden.

Betekenisvolle links

‘Klik hier’ is geen betekenisvolle link. Het zegt immers niets over de pagina waar je straks naar toe gaat. Een betekenisvolle link is bijvoorbeeld: Lees over de werkwijze van de webflosser. Of: Ga naar www.webflosser.nl/werkwijze.

SEO

Dit soort schrijfregels zijn onder andere belangrijk voor SEO (Search Engine Optimization) oftewel zoekmachine-optimalisatie. Maar Google is ook niet gek. Een pagina vol truukjes en weinig inhoud, valt door de mand en zakt voor straf omlaag in de zoekresultaten. Het belangrijkste is een goede tekst, met een duidelijk thema en een logische opbouw.

3 Reacties

Johan
maart 20, 2013 17:11
1
Dit is een test reactie!
webflosser
maart 20, 2013 17:11
2
testerdetest
developer
maart 20, 2013 17:12
1.2
Harro!

Reageer

Annuleren